Magamról

Magyar Zita fazekas népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetés birtokosa vagyok. A Debreceni Egyetem néprajz szakán szereztem etnográfus-muzeológus diplomát.

Megalapítása óta tagja vagyok a Bihari Népművészeti Egyesületnek, és harmadik éve a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Fazekas Szakmai Bizottságának; a Népi Iparművészeti Országos Zsűrinek, illetve egyik kezdeményezője annak a Vándorló Fazekas Segédek Pályázatnak, amely évről évre segíti a már végzett fazekasokat egy ösztöndíj lehetőséggel. Évek óta szakmunkás vizsgán értékelem a tanulókat mint vizsgabizottsági tag.

 

Tavaly hívtam életre a Magyar Zita Kerámiakuckót, melynek célja, hogy gyermekeknek, felnőtteknek átadjam a fazekasság, kerámiaformázás,díszítés szeretetét, fogásait, technikáit. 

 

Gyerekkorom óta az alkotás a lételemem. Mindig is keramikus szerettem volna lenni. Örülök, hogy a paraszti világ fantasztikus formavilágával, arányaival, díszítménykincsével ismerkedtem meg először, ezt feldolgozva próbálok a mai embereknek olyan kerámiát létrehozni, amely életük része lehet, gyökereinket is láttatja, és az én személyiségemet is kifejezi.